Umeboši

17. června 2014 v 14:40 | 紋茶 |  Kuchyně
ume = druh švestky
hoši = sušená (po ume následuje fonetická změna, místo hoši se čte boši)
Umeboši mají většinou velikost větší hroznové kuličky, jsou červené a vrásčité (sesušené). V Japonsku je této pochutiny mnoho druhů. Většina z nich má slanou a trpkou chuť, některé mohou být ale i nasládlé. Říká se o nich, že jsou velmi zdravé, ale nadruhou stranu obsahují velké množství sodíku.
Většinou se jí s rýží. Na jednu misku rýže vystačí jedna kulička. Tradiční obědové bentó s umeboši se jsmenuje hi no maru bentó a podobá se japonské vlajce (jedna červená kulička vprostřed bílé rýže =).
Nejčastější využití umeboši v kuchyni je ale jako náplň pro onigiri (rýžové koule, často omotané nori řasou).

Z této suroviny se vyrábí i některé pokrmy, např. umeboši ame (cukrovinka), umeboši džus (velmi netypické, ale dobré chuti).

V ČR se dá zakoupit ve zdravé výživě nebo na internetu, většinou od firmy MUSO.

 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama