Koláčky moči a daifuku

17. června 2014 v 14:04 | 紋茶 |  Kuchyně
Japonské koláčky vyráběné ze speciálního druhu lepkavé rýže, která je zpracována na "rýžové těsto (pastu)", ze kterého se koláčky tvarují .
Je to tradiční jídlo pro oslavy Nového roku, ale jí se běžně i během celého roku, jedná se o velmi oblíbený dezert. Mimo Japonsko se s ním setkáte například i v Thajsku, Taiwanu, Jižní Koree, Kambodži nebo na Hawai.


Příprva moči koláčků
Proces přípravy se nazývá močicuki. Jak již bylo řečeno, základem je "těsto" připravené ze speciální rýže.
1) Rýže se namočí přes noc a poté se uvaří.
2) Podle tradiční přípravy se zvařená rýže "tluče" v dřevěných hmoždířích (usu) dřevěnými "palicemi" (kine). Tuto práci vykonávají dva lidé - jeden tluče rýži palicí a druhý čeká, až vznikne pasta, kterou přímo odebírá. Oba musí pracovat ve sladěném rytmu, aby nebyl ten, co tu rýži odebírá, zraněn palicí (to by měl chudák po ruce =).
Takto se připravují koláčky třeba na nějakých slavnostech atd. V moderním trhu se však místo hmoždířů používají stroje.
3) Vzniklá pasta se tvaruje do určitých tvarů (většinou "spláclé kuličky) nebo krychle. Takto získáte tradiční moči koláčky.

Možná je také příprava z mouky nebo sladké rýže (močiko).

Moči pasta se také používá k výrobě cukrovinek. Pasta se různě ochucuje, popř. obarvuje. Od klasických moči koláčků se tyto cukrovinky liší tedy především příchutí a také se v nich velmi často objevuje náplň.
př. Daifuku (viz obr nahoře) - koláčky z moči těsta plněné slazenou pastou z azuki fazolí.
Ičigo daifuku - místo fazolové náplně je uvnitř jahoda

Základ pro moči se dále objevuje např. v moči-zmrzlině, polévce oširuko, čikara udon, ..

tradiční moči

tradiční moči koláčky

daifuku
daifuku

tradiční příprava moči
tradiční příprava moči

moderní výroba moči

moderní výroba moči
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama