Japonské zelené čaje

17. června 2014 v 12:38 | 紋茶 |  Kuchyně
Banča
Základní japonský zelený čaj sklízený několikrát do roka z větších lístků na nižších větvičkách čajového keře. Ne zcela stejnoměrně svinutý, větší, světle zelený až žlutozelený
list. Žlutozelený nálev nasládlé, trávové a mimořádně osvěžující chuti, příjemné vůně.



Senča
Sencha se pěstuje na nezakrytých polích a upravuje napařováním, kvalita se liší podle
třídy. První sklizeň začíná přibližně za měsíc od začátku vegetačního období.
Přibližně za 10-20 hodin je čaj napařen - horké páře je vystaven asi 10-15 sekund. Tím se zabrání fermentaci. Čaj Sencha je dále svinován, sušen a pečlivě tříděn. Neobsahuje prach a stonky.


Hodžiča
Vzniká vpodstatě napařováním čaje sencha. Nahořklá chuť.



Genmaiča
Standardní zelený japonský čaj s praženou rýží. Nálev trávově, lehce chlebově pražené chuti, příjemné vůně.



Gjokuro
Je pěstován na plantážích zakrytých rákosovými rohožemi, pokrytými slámou a bambusem
před přímým osluněním. Sbírají se pouze mladé lístky, čaj je napařován , svinován a pečlivě tříděn. Neobsahuje stonky, prach a příliš malé nebo velké lístky. Jeho výroba vyžaduje mnoho ruční práce, což se projevuje ve skvělé kvalitě ale i vysoké ceně.



Matča
Jedná se o práškový čaj používaný při čajových obřadech. Pěstuje se na plantážích zakrytých rákosovými rohožemi, sbírají se pouze kvalitní lístky, čaj je napařován. Narozdíl od ostatních japonských čajů není svinován, ale drcen v kamenných mlýncích na velmi
jemný prášek pronikavě zelené barvy. Zpravidla velmi kvalitní čaj, čemuž ovšem odpovídá jeho cena.

 


Komentáře

1 Orna Orna | 15. listopadu 2016 v 9:13 | Reagovat

Japonské čaje miluju-

http://www.icajove-more.cz/o-caji/caje/japonske-caje/

Zde najdete spoustu info o japonském čaji..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama