Dango

17. června 2014 v 12:36 | 紋茶 |  Kuchyně

Dango - tradiční japonská sladkost.
Jedná se o kuličky vyrobené z rýžové mouky (nazývané močiko), které se dále obalují v něčem sladkém (prášku,..) nebo se tepenlě upravují na rožních, atd. Napichují se na špejli, většinou po 3-4 kuličkách. Jsou podobné (složením) koláčkům moči. Často se podávají společně se zeleným čajem.
Konzumují se během celého roku, existují ovšem i speciální druhy, které se jedí při určité příležitosti (viz hanami dango - na obr. čtyřbarevné kuličku vlevo dole).

Některé druhy dango:
Anko: s náplní z azuki fazolek (sladká)
Čadango: se zeleným čajem
Denpun dango: specialita an Hokkaidó, nevyrábí se z rýžové mouky ale z prášku z brambor, servíruje se s restovanýma azuki fazolkama
Kuri dango - rýžové kuličky obalené v česneku
Hanami dango - tříbarevné - růžová + bílá + zelená kulička, podává se se zeleným čajem a jí se při oslavách Hanami
Goma: se sezamovými semínky - sladké i slané varianty
Mitaraši - dango obalené v sosu z sójové omáčky, cukru a škrobu
Nikudango - z masa (niku = maso)
 

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama